DSCN0341.JPG-for-web-smallDet finns nog lika många sätt att lagra sin gammelost som det finns köpare av den. Här lägger jag upp några sätt. Har Du något annat sätt som Du tycker är bra skicka mig gärna ett resept med e-post så lägger jag upp Ditt recept också.

Beskrivet av Sune juli -01

Låt osten torka övertäckt med duk, tills den börjar sjunka ihop.
Lös upp salt i kallt vatten (i en skopa)
Blöt en trasa i saltvattnet, linda runt osten som kryddats med svartpeppar.
Lägg osten i kärl (lerkruka, plastbytta eller träkärl)
Slarvan siter på tills den blir smetig. Byt då till ren trasa utan salt.
Förvaras svalt i jordkällare eller bod. Ej fuktigt!
Om osten inte ”kommer igång” – lägg osten i hett vatten. Låt ligga ett par timmar. Skura. Torka. Lagra.ostkärlstor

Recept av Astrid (i Bôssbuan)

Låt osten lufta och torka 1 dygn. Lägg i saltlag (1 dl salt/1 l vatten) 1- 1½ dygn.
Tag upp den och låt den torka i 1 – 1½ dygn.
Linda in den i Gladpack och lägg den i en plastpåse, sug ur luften, tejpa påsen. Lägg i svalskåp eller en bra källare. Vänd osten 1/4 varv varje dag i 8 dagar, sedan en gång/vecka.
När minsta mögelprick visar sig: Ta ut osten, skrapa den och pensla hela osten med brännvin. Låt den torka och lufta. Linda in den i Gladpack igen så att det blir lufttätt men utan plastpåse.
Vänd den då och då.
Vid minsta mögelprick upprepas proceduren tills osten är genomskinlig och du anser att den är färdig (ca 2 mån). Klappa då gärna osten med svartpeppar.

Gammelost enligt Ralf juli -10

  • Ta ur osten ur kärlet och låt osten vila på locket till kvällen. Lägg en handduk över.
  • På kvällen: linda in osten i en handduk
  • Ta en ny handduk varje dag tills osten är torr (3-5 dagar)
  • Lägg osten i saltlake. (1kkp / 2l) eller mättad saltlake i ett dygn.
  • Lägg osten en handduk, vänd den på handduken till olika sidor tills osten blir torr.
  • När osten är torr, gnid ev. in den med salt och svartpeppar.
  • Dra en plastpåse över, sug ur all luft tejpa! Dra en plastpåse över från andra hållet, sug ur all luft och tejpa.
  • Se till att det är tätt!
  • Låt ligga i rumstemperatur, vänd den morgon och kväll i två veckor.
  • Önskas snabb mognad lägg i sval eller källare i ca 2 månader. Önskas långsammare mognad lägg i kylskål ca 4 månader eller längre. Vänd osten då och då ”då andan faller på”.
  • När osten är färdiglagrad är den mjuk då man klämmer på den.
  • Om osten blir hård då den ligger i kylskåpet, lägg fram den i rumstemperatur några dagar.
  • Dela den ev. och frys ner i bitar.
  • När den tinar mognar den efter och flyter ut.

Avnjutes till gammaldags mat t.ex. välling, gröt, långmjölk o liknande.

Kommentera

Stäng meny