Lite fakta om buan

Fäboden, som ligger 15 km söder om Mockfjärd och 19 km norr om Grangärde kyrkby, var under 1800-talet Skandinaviens största med 100 hushåll och nära 600 djur. Här har bedrivits kontinuerlig fäboddrift under minst 450 år. (Bastberget nämns första gången i skrift år 1550).

De senaste 20 åren har driften fortsatt genom att ”kolaget”; 8 släkten/familjer har delat upp sommaren mellan sig och tar hand om korna för att hålla traditionerna vid liv.

Dagens fäboddrift har inte nämnvärt ändrat sig på hundra år. Traditionerna kring brukandet finns kvar, men självklart har utvecklingen även nått till fäbodarna och idag finns metoder som förenklar det hela, såsom t ex motordrivna mjölkmaskiner.

Inte heller (buffra) buför man till fots längre, nu är det istället bil, traktor och transport som gäller.

Betesdriften under alla år har gett platsen en artrik och intressant flora.

Om husen

Den 1 km långa gågatan, de 150 husen, där de flesta är grå, och den långa traditionen gör Bastberget till en pärla i fäbodsammanhang .

De flesta husen ägs idag av ättlingar till de ursprungliga brukarna och används som fritidsbostäder. 

Untitled design (1)

Bad

Josefsdal

Strax väster om Bastberget ligger några djupa raviner som kallas Josefsdal. Platsen var traktens eget Blåkulla dit häxorna for på skärtorsdagsnatten. Tron på häxor levde kvar länge och de sista häxprocesserna ägde rum under mitten på 1800~talet.

Våra närmaste badplatserna är vid Södra- och Norra-Tansbuan.

Det är också nära till Malingarna