Vad gör vi med all mjölk?

Korna mjölkas varje morgon och varje kväll. Av mjölk kan man göra mycket och här är de vanligaste produkterna vi gör.
Allt görs bara till husbehov eller till släkt och vänner.

Smör

Den avskummade eller separerade grädden från mjölken bearbetas till den tjocknar. Som biprodukt får man då kärnmjölk. Av kärmjölken kan man baka kärnmjölkskaka och kärnmjölksbullar (liknande pannkaka).

Ost

Löpe tillsätts spenvarm mjölk, och efter ett tag grynar sig mjölken till en ostmassa som bearbetas, läggs i formar och lagras.
Som biprodukt får man vassla. Vasslan används till messmör eller bakning.
I första hand görs Gammelost. Den är en ost gjord på skummjölk och ostlöpe och inget mer Den ska lagras i minst 3 – 4 månader, men kan lagras upp till ett år. Den doftar ganska mycket, stinker säger en del så lagringen görs med fördel i jordkällare eller svalt garage.

Några familjer har provat att göra olika andra varianter och smaker, både färsk-, helmjölks- och lagrad-ost.

Vill du har recept på hur man gör gammelost? Klicka här!

Messmör

Vasslan från osttillverkningen kokas under en hel dag, så bara en krämig massa av mjölksocker blir kvar. Det kräver mycket ved och passning. När den kokats ner hälls den upp i missmörkuppôr (skålar) och ligger där tills det stelnar över natten. Efter det tar man ur missmörslepan.