Av mjölk kan man göra mycket och här är de vanligaste produkterna vi gör. Allt görs bara till husbehov eller till släkt o vänner.

Smör

Den avskummade eller separerade grädden från mjölken bearbetas till den tjocknar. Som biprodukt får man då kärnmjölk. Av kärmjölken kan man baka kärnmjölkskaka och kärnmjölksbullar (liknande pannkaka).

DSCN0357.JPG-for-web-normal

Ost

Löpe tillsätts spenvarm mjölk och efter ett tag grynar sig mjölken till ostmassa,
som bearbetas, läggs i formar och lagras. Som biprodukt får man vassla. Vasslan används till messör eller bakning.

I första hand görs Gammelost. Den är en ost gjord på skummjölk o ostlöpe och inga mer tillsatser. Den ska lagras i minst 3 – 4 månader, men kan lagras upp till ett år. Den doftar ganska mycket, stinker säger en del så lagringen görs med fördel i jordkällare eller svalt garage.

Några familjer har provat att göra olika andra varianter och smaker, både färsk-, helmjölks- och lagrad-ost.

Recept på  Gammelostlagring… finns på länken.

ostkärlstor

Messmör

Vasslan från osttillverkningen kokas under en hel dag, så bara en krämig massa av mjölksocker blir kvar. Det kräver mycket ved och passning. När den kokats ner hälls den upp i missmörkuppôr (skålar) o ligger där tills det stelnar över natten, då tar man ur missmörslepan.

DSCN0341.JPG-for-web-small DSCN0185.JPG-for-web-normal

Kommentera

Stäng meny