Bastberget 

en fäbod mitt i Dalarna

 

 

 

Av mjölk kan man göra mycket och här är de vanligaste produkterna vi gör.

Smör

Den avskummade eller separerade grädden från mjölken bearbetas till den tjocknar. Som biprodukt får man då kärnmjölk.

 

 

 

Ost

Löpe tillsätts spenvarm mjölk och efter ett tag grynar sig mjölken till ostmassa,

som bearbetas, läggs i formar

och lagras. Som biprodukt får man vassla.

 

Ost görs i flera olika varianter och smaker, både färsk-, helmjölks- och lagrad-ost. Gammelostlagring...

 

 

Messmör

Vasslan från osttillverkningen kokas under en hel dag, så bara en krämig massa av mjölksocker blir kvar. Det kräver mycket ved och passning.

 

 

 

 

Nutida
Fäbodbruk

traditionerna finns kvar

 

 

 

 

Dagens fäboddrift har inte nämnvärt ändrat sig på hundra år. Traditionerna kring brukandet finns kvar, men självklart har utveklingen även nått till fäbodarna och idag finns metoder som förenklar det hela, såsom t ex motordrivna mjölkmaskiner.

 

 

Inte heller (buffra) buför man till fots längre, nu är det istället bil, traktor och transport som gäller.