Bastberget 

en fäbod mitt i Dalarna

 

 

 

Gammelostlagring

Det finns nog lika många sätt att lagra sin gammelost som det finns köpare av den. Här lägger jag upp några sätt. Har Du något annat sätt som Du tycker är bra skicka mig gärna ett resept med e-post så lägger jag upp Ditt recept också.

 

Beskrivet av Sune juli -01

 

Låt osten torka övertäckt med duk, tills den börjar sjunka ihop.

Lös upp salt i kallt vatten (i en skopa)

Blöt en trasa i saltvattnet, linda runt osten som kryddats med svartpeppar.

Lägg osten i kärl (lerkruka, plastbytta eller träkärl)

Slarvan siter på tills den blir smetig. Byt då till ren trasa utan salt.

Förvaras svalt i jordkällare eller bod. Ej fuktigt!

Om osten inte "kommer igång" - lägg osten i hett vatten. Låt ligga ett par timmar. Skura. Torka. Lagra.

 

 

Recept av Astrid (i Börsbuan)

 

Låt osten lufta och torka 1 dygn. Lägg i saltlag (1 dl salt/1 l vatten) 1- 1½ dygn.

Tag upp den och låt den torka i 1 - 1½ dygn.

Linda in den i Gladpack och lägg den i en plastpåse, sug ur luften, tejpa påsen. Lägg i svalskåp eller en bra källare. Vänd osten 1/4 varv varje dag i 8 dagar, sedan en gång/vecka.

När minsta mögelprick visar sig: Ta ut osten, skrapa den och pensla hela osten med brännvin. Låt den torka och lufta. Linda in den i Gladpack igen så att det blir lufttätt men utan plastpåse.

Vänd den då och då.

Vid minsta mögelprick upprepas proceduren tills osten är genomskinlig och du anser att den är färdig (ca 2 mån). Klappa då gärna osten med svartpeppar.

 

 

 

 

 

Åsbuan

 

 

gärdsgård i Lindbuan